top of page

Group

Public·92 members

Holt Sziget 2


A Cibakházi Holt-Tisza a Tisza magyarországi szakaszának egyik leghosszabb holtága, a teljes hosszúsága majdnem eléri a 17 kilométert. A csapadékmentes időjárás azonban ezt a területet sem kímélte, a vízállás pedig már olyan alacsony, hogy Cibakházánál egy homokpad is megjelent a meder közepén.
Holt Sziget 2


DOWNLOAD: https://www.google.com/url?q=https%3A%2F%2Ftweeat.com%2F2ug5Vz&sa=D&sntz=1&usg=AOvVaw2yxK03MsHXkUBpyV6b95EYA Szeged.hu azt írja, ezt a nagyjából 7500 négyzetméteres területet foglalta el Cibakháza polgármestere, Hegyes Zoltán. A szigetre kitűzték a település zászlaját, így az onnantól kezdve már Cibakházához tartozik.


Mint Kolumbusz Amerikát, úgy foglalt el egy, a Tiszán kialakult szigetet Cibakháza polgármestereMondjuk Hegyes Zoltán polgármesternek nem kellett annyit hajóznia, mint Kolumbusznak, hisz a Tisza alacsony vízállása miatt csak át kellett sétálnia a települése mellett, a folyóban kialakult homokpadra.


Egy napon a lányok csónakázni mennek, de a csónak lerobban a Mako sziget közelében, így kénytelenek kievezni a partra. A mobiljuk nem működik, így a három lánynak, Cleonak (Phoebe Tonkin), Rikkinek (Cariba Heine) és Emmának (Claire Holt) muszáj felmásznia a vulkán tetejére. Útközben egy meredek részen kell átugraniuk, de Cleo elhibázza az ugrást és a vulkán egyik barlangjában köt ki. A többiek a segítségére sietnek. A barlangban egy tavat találnak. Mivel ez az egyetlen kiút a számukra, ezért úgy döntenek, hogy a víz alatt kiúsznak a barlangból. Cleo nem tud úszni, ezért a lányok estig győzködik, hogy nincs más kiút, végül beleegyezik.


A Hold meghatározó szerepet játszik a sorozatban. A lányok annak hatására változtak sellővé, hogy a telihold besütött a Mako szigeti barlangba, amikor a lányok éppen a vízben voltak. Ezentúl ha teliholdkor a Holdra néznek, az megbabonázza őket és furcsán kezdenek viselkedni, a külvilágra pedig oda sem figyelnek. Pl. Cleo-ból egyszer szirén lett, és az énekével magához vonzotta az összes fiút, ahogy a mondában a parton éneklő szirén odacsalta a hangjával a hajósokat, akiket így a halálba kergetett. Amint lement a telihold, véget ért a hatás és Cleo elvesztette az énekhangját, ami azelőtt amúgy se volt. A lányokat a sorozat első évadában egyenként keríti hatalmába a Hold. Emma és Rikki nem emlékeznek majd, hogy mit csináltak telihold éjszakáján viszont Cleo igen.


A második évad kezdetén mindhármukat egyszerre babonázza meg a hold, ennek hatására elmennek a Mako szigetre és a barlang vizében tartózkodnak, amikor besüt a Hold. Valószínűleg ennek hatására megnő az erejük, és csak nehezen sikerül majd újra uralniuk. Pl. Cleo szélvihart tud kavarni, Emma sokkal jobban lefagyasztja a dolgokat, nem csak a vizet, Rikki pedig forralás helyett felégeti a dolgokat.


A második évad végén Charlotte kerül a Hold hatása alá, és a szigethez csalja Lewis-t és a lányokat, mert megtudta, hogy aznap éjszaka - mivel minden bolygó egyvonalban áll a Holddal - a Hold elveszi annak a sellőnek az erejét, aki teliholdkor a barlang vízében tartózkodik. Charlotte három vízkígyóval harcol a lányokkal, akik végül belökik őt a vízbe, így ő veszti el az erejét. Ha pedig holdfogyatkozás van, a barlang vize 12 órára veszi el a sellők erejét.


A harmadik évadban a Hold egy különleges víziszörnyet varázsol elő a Mako-sziget holdmedencéjéből, ami elrabolja a sellőket. Valójában jó szándék vezérli, mert segíteni akar a lányoknak a földbe csapódó üstököst megállítani. Azonban Sophie (Will nővére), Zane és Ryan közreműködésével lerombolja a holdmedencét a kristályok felkutatása érdekében. Végül a lányok együttes erővel megállítják, és visszatérítik az üstököst.


Az első évadban mindegyik lány egy-egy ezüstnyakláncot kap, az erejük színének megfelelő kővel. Cleonak kék (víz), Emmának fehér (jég), Rikkinek piros (tűz). A második évadban, miután Charlotte sellő lett, elvette Cleo nyakláncát, féltékenysége miatt. A harmadik évad elején még megvan Cleonak és Rikkinek az ezüstnyaklánc, Bellának (Emma nem szerepel, a történet szerint világkörüli úton van) azonban egy kristálymedálos nyaklánca van, amit Írországból hozott magával. Később Cleo és Rikki is szerez magának kristályt a Mako-sziget vulkánjából, amiből Will (Bella párja) készít nyakláncot.


Az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély rekonstrukciójával párhuzamosan halad a kastély parkjának a helyreállítása, a kastélysziget körüli Holt-Bódva-ág revitalizációja is, ugyancsak európai uniós forrásból, az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának 180 millió forintos támogatásával.


A projekt célja a kastélysziget körüli Holt-Bódva-ág revitalizációja, amely a kastély barokk parkjnak egykor az egyik legfontosabb látványeleme volt. A 20. század második felében végrehajtott folyószabályozás következtében azonban a Bódva egykori főága holtággá vált, és mára csaknem száraz, szemetes árokká változott. A folyómeder helyreállításával, valamint őshonos növényekkel és állatokkal történő betelepítésével ismét értékes élőhellyé tehető a holtág.


A ma már hivatalosan is védett történeti kertként nyilvántartott kastélysziget revitalizációja révén a rézsűkön és a Holt-Bódva partján az eredetihez hasonló ligeterdei növényzet regenerálódik és a nyílt állóvizekre jellemző élővilág visszatelepedhet.


Nem egy hosszú túlírt történet! Érdekes, érdekes. Az biztos olvasok még az írónőtől, mert van benne fantázia! Szereplő se sok van benne, mindössze három, két nő és egy férfi, egy sziget, hatalmas ház, ami akár börtön is lehet! Megismerhetjük a ház és a lakók történetét, kapcsolatát. Van benne rejtély, titok és ami igazán tetszett, két befejése van, de tényleg kettő!!! Ötletes mindkettő, egy délután alatt kiolvasható, és szerintem megéri!!!


Azzal, hogy a sziget cibakházi területté vált, érvénybe léptek a Holt-Tisza esetében lakossági szavazással is megerősített szabályok, miszerint a keletkező szemetét mindenki köteles elszállítani. A sziget elfoglalása során a területet és az odavezető utat is megtisztították az elszórt hulladéktól.


Öblök és medencékAz Abádszalóki-öbölA Tisza-tó déli részén, a folyó bal partján helyezkedik el. Teljes területe 20,7 km 2 , melyből vízfelület 19,7 km 2 , szárazulat, sziget 1,1 km 2 .


A szárazulatok, szigetek száma, öt. Természetes vízfolyásainak száma kettő. Eredeti kiépítésekor a vízcsere négy öblítő csatornán keresztül történt, de az üzemelés során tapasztalt jelentős mértékű feliszapoló hatásaik miatt közülük kettőt kikapcsoltak.


a Tisza folyó jobb partján helyezkedik el. Teljes területe 26,2 km 2 , melyből vízfelület 24,5 km 2 , szárazulat, sziget 1,7 km 2 . A szárazulatok, szigetek száma, négy. Természetes vízfolyásainak száma kettő (Kis-Tisza, Laskó-patak).


Erősen szabdalt, szigetekben, szárazulatokban bővelkedik, de nagy kiterjedésű vízfelületek és holtágak is találhatóak a területén. Vízfelületei azonban erősen benőttek, fedettek, amely a medence felső részein már meghaladja a 95%-ot.


A Tisza folyó jobb partján helyezkedik el. Teljes területe 24,9 km 2 , melyből vízfelület 18,5 km 2 , szárazulat, sziget 6,4 km 2 . A medence teljes területe fokozottan védett, a Ramsari egyezmény hatálya alá tartozik, valamint a Hortobággyal közösen a Világörökség részét képezi.


A szárazulatok, szigetek száma, hét. A szigetek viszonylagosan magas terepszinttel rendelkeznek, rajtuk jelentős faállomány fejlődött ki. Természetes vízfolyásainak száma kettő (Rima-patak, Tiszavalki-főcsatorna hullámtéri szakasza). A vízcserét két, szabályozó műtárggyal ellátott öblítő csatorna (IX- es, Aponyháti csatorna) biztosítja.


A Tisza folyó bal partján helyezkedik el. Teljes területe 7,6 km 2 , melyből vízfelület 2,3 km 2 , szárazulat, sziget 5,3 km 2 . A szárazulatok, szigetek száma, tíz. A tónak a 33. számú fkl. út és MÁV vasútvonal felett elhelyezkedő területe (felső szigetek) védett. Természetes vízfolyása nincs. A vízcserét két, szabályozó műtárggyal ellátott (X-es, Kisfüred-foki csatorna) és egy műtárgy nélküli (VIII-as) öblítő csatorna biztosítja. Kiterjedt vízfelülettel alig rendelkező, főként szárazulatokat magába foglaló tározórész. Jelentős idegenforgalmi, főként ökoturisztikai lehetőségeket rejt magában, melynek feltárását és kihasználását a szabályozásban elő kell segíteni. Meg kell vizsgálni a felső szigetek jelenlegi helyzetét és hasznosíthatóságát, amely jelenlegi formájában egy degradálódott terület.


A 33-as út feletti terület a Tiszavalki-medence. Átlagos mélysége nem éri el az egy métert, ez a terület természetvédelmi szempontból szigorúbb státuszt élvez, mint a poroszlói. A terület szigorú előírások betartása mellett látogatható. Jellemző vizei: Nagy-Morotva, Szartos, Háromágú, Hordódi Holt-Tisza, Kerek-tó és a IX-es öblítő csatorna. Ez utóbbin juthatunk ki a folyóra a Buláti-sziget alatt közvetlenül. E felett a 440-es folyami kilométernél van Tiszabábolna, a Tisza-tó felső kapuja. Még egy víztér követel említést: a Füredi-medence, mely az Örvényi morotvát és a Füredi Holt-Tiszát jelenti, vannak szigetek, csatornák is, pl. a X-es öblítő csatorna, a Kisfüredi-fok és a VIII-as alsó.


A korábbi folyószabályozások a nagyon kanyargós Rába szakaszt leválasztották az élő Rábától és így alakult ki Ikrény és Rábapatona községek között, az élő Rába folyó bal partján, az árvízvédelmi töltésen kívül a Holt-Rába, mely közel 60 éve a Szigetköz H.E. kezelésében van. A terület zárt víznek tekinthető, bár zsilipen keresztül kapcsolata van a Rába folyóval. Vízmélysége a kotrással mélyített részeken 1,5-2 méter, más helyeken sekélyebb. A meder talaja erősen iszapos, a part változó, a kotort részeken, a mélyebb szakaszokon meredek, míg a sekélyebb vizű részeken lapos. A parton cserjés, erdős részek váltogatják egymást, egyes feltöltődött részeken nádas található. Legkedveltebb szakasza a holtág alsó része, az úgynevezett "Tanítók vize", mely a Rába zsiliptől az Ikrény alatti földhídig húzódik. A holtágat évente többször is frissíti a Rába magasabb vízállásakor beeresztett vize.A kanyargós tökleveles víz kiváló horgászhelyeket rejt, ugyanakkor a természetet kedvelőknek is élményt nyújtó kirándulóhely. A víz őshonos halai között megtalálható a csuka, compó, ponty, aranykárász, keszegfélék, van a vízben amur is és (sajnos) az utóbbi 20 évben nagyon elszaporodott a törpeharcsa is. Az egyesület évente 20-25 mázsa halat, főleg pontyot telepít a tóba, de az elmúlt években került a vízbe compó, ezüstkárász, süllő és csuka is. Az 1-1,5 méter mély víz és a telepített halak fajtája meghatározza az alkalmazott horgászmódszereket.A tó Ikrény községből az új lakótelep mellett a Rába töltés felé, Győrből és Rábapatonáról a Rába töltésen közelíthető meg, melyhez töltésközlekedési engedély szükséges. 041b061a72


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
Group Page: Groups_SingleGroup
bottom of page